Enter Webmail

Welcome to the Official Website of the Cyprus Society of Chiropodists & Podiatrists

Members

Area

 

ΠΟΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Πολλές φορές τα πόδια προκαλούν πόνο. Έχουμε ένα ζευγάρι ποδιά και μπορούν να μας πάνε όπου θέλουμε και κάνοντας πάνω από 5000 βήματα την ημέρα. Δηλαδή κάνουνε 3 φορές τον γύρο της γης κατά την διάρκεια της ζωής μας. Αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν κάνει δεύτερη σκέψη για τα ποδιά του εκτός και αν πονέσουνε. Και όταν πονέσουνε, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς να απαλύνουμε τον πόνο. Τώρα με την άνοιξη έρχονται διάφορα προβλήματα των ποδιών η παθήσεις  η οποία δίνουν αβάστακτους πόνους και για την οποία παραπονιούνται πολλοί ασθενείς και κυρίως οι γυναίκες.  Τέτοιες παθήσεις είναι οι μυκητιάσεις του δέρματος (δερματοφυτα, καντιντα) η των νυχιών (ονυχοφωση, ονυχολυση,ονυχομυκητιαση) και παρουσιάζεται σαν κιτρίνισμα, άσπρισμα, ξεθώριασμα, φαγούρα του δέρματος η των νυχιών αντίστοιχα. Πολλές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο μέσα στο νύχι η στη ρίζα του νυχιού η στις άκρες των δάκτυλων  όταν το σεντόνι ακουμπάει το πόδι –βέβαια το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να δίνει και η εισφρηση ονυχος. Μιας και αναφέραμε την Εισφρηση ονυχος είναι μια άλλη πάθηση που είναι ιδιαίτερα συχνή στον γυναικείο πληθυσμό μετά την χρήση στενών υποδημάτων όπως μπότες η υπερίδρωση των ποδιών. Οι ασθενείς αισθάνονται έντονο πόνο στα πλάγια των νυχιών, με διόγκωση του δέρματος συνοδευόμενη από φλεγμονή η μόλυνση με τα σημάδια πρηξίματος και κοκκινίσματος το λεγόμενο κοκκίωμα. Θεραπεία είναι η επιδέξια μικρή επέμβαση στην άκρη του νυχιού με η χωρίς τοπική αναισθησία και τοπική αντισηψία.  Συνήθως χωρίς αναισθησία εκτός και αν το κοκκίωμα υπερβαίνει τα 3-5 μιλιμετρα.

 

Άλλη μια συχνή πάθηση είναι το λεγόμενο σύνδρομο της σαγιονάρας όπου έχουμε ανοίγματα η σκασίματα στις πτέρνες και συνήθως παρατηρείται σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με επαφή του ποδιού μας με νερά όπως οι καθαρίστριες οι νοικοκυρές. Προέρχεται από κάποιο μύκητα του δέρματος τύπου μοκασιν τύπου όπου στην αρχή η πτέρνα ξεφλουδίζει και ασπρίζει και μετά με την απότομη εφίδρωση η ανιδρωση δημιουργεί σκασίματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική θεραπεία από ποδιατρο όπου με την χρήση φαρμακευτικών αλοιφών και τοπικό καθαρισμό έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αφού ο απλός καθαρισμός τις χειροτερεύει.

 

Και τώρα θα αναφερθούμε σε ένα μικρό και ασήμαντο θέμα που είναι όμως τόσο επώδυνο, οι καλοί η τύλοι η υπερκερατωσεις για τον απλό κόσμο. Παρουσιάζονται μεταξυ-κατω-πανω από τα δάκτυλα, κάτω από το πόδι με την μορφή σκληρύνσεων οι κάποιων κρυστάλλινων εξογκωμάτων.  Πονάνε τόσο πολύ που έχουμε την έκφραση μου πάτησες τον καλό. Πολλές φορές η θεραπεία είναι βραχύχρονη η μακρόχρονη εξαρτάται από την εμπειρία του ποδιατρο. Άλλοι ασθενείς έρχονται μετά από ένα μήνα, άλλοι μετά από ένα χρόνο. Έτσι θα λέγαμε ότι η πλήρης ίαση των καλών είναι όχι πάντα εφικτή. Θεραπεία γίνεται με τοπικό καθαρισμό με νυστέρι χωρίς πόνο η με τοπική αναισθησία όταν είναι παρά πολύ βαθιοί η με την χρήση λέιζερ. Συνήθως ο ασθενής φεύγει χωρίς καθόλου πόνο.  Τέλος είναι η πάθηση Μυρμηγκιές κοινώς σκαθάρι όπου εμφανίζονται συχνά σε παιδία οι ενήλικες ιδιαίτερα μετά την χρήση κοινών παπουτσιών, κοινών λουτρών η χρήση πισίνας λόγω μετάδοσης τους από παντόφλες  η ύπαρξη υπερίδρωσης. Πονάνε το πρωί που σηκωνόμαστε η όταν πατάμε τις πιέζουμε από τα πλάγια.  Θεραπεία περιλαμβάνει τοπική επέμβαση η χρήση κερατολυτικων διαλυμάτων. Στο πέλμα προσοχή στην χρήση στα τσιρότα η διαλύματα που δίνονται στα φαρμακεία γιατί εξαπλώνονται περισσότερο με την σωστή χρήση.     

 

 

Δρ Χρήστος Νικολοπουλος, Ποδιατροs

 

 

Home

About the Association

Members

News - Events

Patient Information

Publications

Links

Contact us  
   
   
   

Copyright © Cyprus Society

of Chiropodists and Podiatrists.

All Rights Reserved  2006

 

Designed and Hosted by

www.vista.com.cy